Ville Viljanen

Suomalaisen median syytä oppia objektiivisuutta

Suomen itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin menoin. Anarkistit osoittivat väkivaltaisesti mieltään mm. poliisia ja laillisesti koolle kutsuttua mielenosoitusta vastaan, ja peräti 130 henkilöä otettiin kiinni. Kyseinen tapahtuma jäi hyvin vähälle huomiolle suomalaisessa mediassa - ainakin jos tätä uutisointia verrataan äärioikeistolaisten mielenilmaisuihin kuluneen syksyn aikana. Jopa yhdestä  (väkivallattomasti käyttäytyneestä)  ”Ku Klux Klan -ukosta” jaksettiin taannoin meuhkata valtamedioissa yli viikko.  

Peräti surkuhupaisaa on, että anarkistien väkivaltaisen mielenosoituksen uutisoinnissa päähuomion joissakin uutislähteissä vei poliisin käyttämä painease.

Mielenkiintoista olisi tietää, kuinka monta palstamillimetriä suomalainen media on kirjoittanut tänä vuonna äärioikeiston toimista, ja kuinka paljon puolestaan esimerkiksi anarkistien ja äärivasemmiston liikehdinnästä. Käsittääkseni suomalainen äärioikeisto ei ole järjestänyt tänä vuonna yhtäkään väkivaltaista mielenosoitusta, jossa olisi otettu kiinni eilisen kaltaiset yli 130 henkilöä.

Toivottavasti suomalainen media oppisi pikku hiljaa suhtautumaan objektiivisesti näihin ääriliikkeisiin ja niistä uutisointiin. Anarkistinen liikehdintä ja äärivasemmisto on Suomen perustuslain takaamille oikeuksille vähintään yhtä suuri uhka kuin äärioikeisto. Tämä olisi suomalaisissa tiedotusvälineissä – ja poliittisten puolueiden kommentaattorienkin - vähitellen hyvä tiedostaa.

    

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Miten niin vähälle huomiolle? Kaikissa valtamedioissa joit olen seurannut asiaa on käsitelty moneen kertaan.

Käyttäjän VilleViljanen1 kuva
Ville Viljanen

Erittäin konkreettisesti ja paljastavasti median objektiivisuuden täydellisestä puutteesta kertovat mm. maan päälehden Helsingin Sanomien printtilehden uutisotsikot tapahtumia seuraavana päivänä (7.12.): Etusivu: "Poliisi turvautui voimakeinoihin", sisäsivu A11: "Poliisi ampui anarkisteja kahdesti paineilma-aseella".

Onko todellakin niin, että median silmissä poliisin asiaankuuluvat ja kokonaisuudessaan vähäiset toimet väkivaltaisia anarkisteja kohtaan olivat otsikoinnin aihe, eikä suinkaan kymmenien väkivaltaisten anarkistien toimet poliiseja vastaan eikä anarkistien tavoitteena ollut laillisen kulkueen/mielenosoituksen häirintä ja siihen kohdistettu väkivallan uhka?

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Kyllä kai kerrottiin myös mistä syystä poliisit turvautuivat voimakeinoihin?
Otsikointi on usein suhteetonta tai harhaanjohtavaakin kun tavoitellaan sillä huomion herättämistä.

Käyttäjän SibilYanev kuva
Sibil Yanev

Hei!

Mitä mieltä olette mediasta nykyään? Onkos se täysin hallituksen vallassa vai onko kyse vaan epäpätevyydestä? Vai toimiiko se kenties hyvin? Teen blogissani aiheesta kyselyn. Tarkoitus olisi saada "kansan" ääni enemmän esiin ja varsinkin nähdä miten yhtenäinen/hajonnut ääni on. Poikkeaako ihmisten käsittelemä kuva olennaisesti siitä, minkä media meille syöttää?

Media on toiminut hieman erikoisella tavalla viime aikoina ja syy saattaa olla hallituksen ohjeistuksessa, yleisestä leimaamisesta sekä puhtaasi vaimentamisen kulttuurista. Kuitenkin juuri kriisien aikana kriisiviestintä on äärimmäisen tärkeää. Mikä on median rooli nykykriisien aikana? Mihin sen kannattaa keskittyä? Onko se vapaata tai hallittua? Luotatko siihen? Vasta näihin kysymyksiin kyselyssä:

https://sibilpolitical.wordpress.com/2015/12/10/ky...

Sibil
https://sibilpolitical.wordpress.com/
http://sibilyanev.puheenvuoro.uusisuomi.fi/
http://sibilyanev.vapaavuoro.uusisuomi.fi/

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Media on aina ollut ja on edelleen rahan vallassa.
Medioita on monenlaisia, toiset ovat luotettavampia kuin toiset.

Toimituksen poiminnat